marți, 3 noiembrie 2009

как Я звонок ?

Da stiu. Titlu idiot, fara niciun fel de logica. De parca toti am sti alfabetul chirilic. Yeahh right...Transcris fonetic ar suna ceva de genu "cacte viazavut?" si inseamna "cum te numesti?". Petrov...da de ce Petrov. Sincer nu stiu sa dau o explicatie de ce tocmai numai asta si Piotr sau mai stiu eu ce altul. Uite asa mi-a venit; oricum vroiam neaparat sa fie rusesc. Asta datorita admiratiei pe care o port acestui popor, acestei tari - "Mother Russia" sau "URSS" sau "USSR" sau "CCCP". Bai sincer acum cum sa nu admiri niste oameni care parca sunt facuti din piatra. Traiesc in unele dintre cele mai aspre conditii de viata din cate pot sa existe. Eu ma gandesc numai la tundra aia care se intinde pe milioane de km patrati si in care nu vezi decat alb si simti decat frig. Si totusi ei traiesc acolo. Noi ne plangem daca mergem pana la Vatra Dornei cu trenul, ca "aoleu era sa nu mai ajung...atat am facut de mult" .Ei fac de la Moscova la Vladivostok ( una din extremitati), 12 zile! Partea cea mai tare care e : pe traseu exista gari, si in garile alea exista oameni, si pe langa gari exista mici asezari umane. Adica oameni care traiesc in pustietatea aia. Tu ai rezista? Pentru un rus de rand temperaturile cu plus sunt motiv de bucurie si chiar un prilej sa mearga putin la plaja. Da, stiu. Beau multa vodka,nu-i asa? Eh si daca beau care e problema. In felul asta au reusit sa nu fie cuceriti niciodata in istoria lor...cu arma in mana, pufoaica pe el, vodka in buzunar si cu un patriotism iesit din comun. Citeam un articol de curand intitulat "Invata sa spui NU" si imediat mi-a sarit gandul la rusi. Ei au facut din treaba asta o arta, un fel de a fi, o bariera peste care nu poti trece sub nicio forma si este in sinea ei o declaratie "pe noi nu ne calca nimeni in picioare!". Rusul spune "niet" si asa ramane...de la diplomatii cu cel mai inalt rang pana la un simplu functionar, sa zicem, de vama. S-a intamplat o chestie foarte tare acum cativa ani, legat de acest subiect, si anume ca delegatia norvegiana de jucatoare de handbal care urma sa dispute finala Ligii Campionilor cu o echipa ruseasca a intampinat o mica problema la vama. Jucatoarea romanca Carmen Amariei ( intamplator fiind MVP-ul echipei ), avea o neregula la pasaport (trebuia sa fie impiedicata sa joace). Din acest moment au sunat la vama de la ambasadorul Romaniei pana la cel al Danemarcei. De fiecare data acelasi raspuns venit din partea umilului functionar din vama :"Niet!". Si Amariei nu a jucat. Exemplul numarul 2 :teatrul din Moscova, scoala din Beslan; acelasi scenariu ( teroristi, ostateci, negociere pentru rascumparare) ...intrebat de teroristi daca doreste sa negocieze Putin a spus "Niet!" si a trimis armata peste ei. Ati mai auzit de vreun atac terorist pe teritoriul rusesc de atunci?
Da. Spuneam de asemanarea piatra-rus. Pai numai daca analizam putin numele, care duc lipsa de vocale dar in schimb sunt pline de consoane (Vladimir, Medveev, Piotr, Nikalai, Dmitr s.a.) rezulta duritate atat in pronuntie cat si ,efectiv, in trasaturile de caracter ale acestui neam.
Imi plac rusii, pentru ca ei fac parte din spatiul geografic european, dar ei sunt Rusia si atat. Ei nu fac parte din NATO sau din U.E. dar participa la fiecare intalnite strategica pe care statele membre ale organizatiilor mai devreme mentionate, o organizeaza. Peste tot in lumea asta latimea dintre sinele de tren e standard, la rusi e putin mai mare. Ei inca folosesc alfabetul chirilic...
Si sa nu uitam ca ei au "produs" valori culturale inestimabile precum Dostoievski, Tolstoi, Puskin, Gorki sau Ceaikovski. Asa ca, kakaia tezaur??

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu